Cu toții ne pregătim trupește și spiritual pentru Sfintele Paști, iar Pasca este un produs nelipsit prin tradiție de pe masa românilor. Așadar, iată câteva rețete de Pască, ce pot fi preparate cu succes în propria bucătărie.
Pască cu brânza dulce și stafide
Ingrediente:
pentru aluat: 300 g faina, 600 ml lapte, 200 g zahar, 2 galbenusuri, 200 g unt, 25 g drojdie, coaja de lamaie si portocala
pentru umplutura: 1 kg branza de vaci, 2 linguri smantana, 2 linguri faina, 4 oua, 250 g zahar, 200 g stafide, 2 pliculete zahar vanilat
Mod de preparare:
Intr-un bol se pune faina, se adauga ouale, maiaua pregatita din drojdie, lapte si putin zahar si se framanta adaugandu-se toate ingredientele. Se obtine un aluat de cozonac si se lasa sa creasca langa o sursa de caldura.
Separat, in alt bol, se pun: branza de vaci, smantana, zaharul, un praf de sare, faina, zaharul vanilat si ouale. Toate acestea se amesteca cu mixerul iar la sfarsit se adauga stafidele.
Foaia de aluat se asaza in tava unsa cu unt, se toarna compozitia de branza si apoi se acopera cu o cruce facuta din aluat. Se baga in cuptor la o temperatura potrivita.
Pasca fara aluat, cu branza si vanilie
Ingrediente: 1 kg branza dulce de vaci; 250 ml smantana; 6 oua; 250 g zahar; 6 linguri de gris; 1-2 plicuri budinca de vanilie; 1 plic praf de copt; coaja de la 1 lamaie; 150 g stafide
Mod de preparare:
Se amesteca branza cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de la lamaie, praful de budinca si praful de copt, smantana, grisul, stafidele, galbenusurile de ou si albusurile batute spuma.
Se tapeteaza o forma rotunda de tort cu hartie de copt, se toarna compozitia si se baga la cuptor. Se lasa aproximativ o ora la copt.
Pasca cu smantana si rom
Ingrediente: 400-500 g aluat de cozonac, 700 g 2 linguri de faina, 3 oua intregi, plus 2 galbenusuri, 200 g zahar, 1 varf de cutit de sare, 75 g stafide, 1 paharel de rom
Mod de preparare:
Separati albusurile de galbenusuri si puneti stafidele la inmuiat, de preferinta in rom.
Frecati galbenusurile cu zaharul si sarea, pana cand compozitia se albeste si devine cremoasa. Adaugati faina, smantana, aromele, amestecand in continuare, ca sa fie compozitia cat mai omogena. La sfarsit adaugati albusurile batute spuma, incorporandu-le si pe ele, cu miscari delicate de jos in sus.
intindeti aluatul foaie,turnati cu grija compozitia peste aluat presarati stafidele, bine scurse, si bagati tava in cuptorul incins la foc potrivit, unde trebuie sa stea cam 1/2 ora.
Pască cu ciocolata
Ingrediente:
Aluat: 500 gr faina, 125 gr zahar, 50 gr unt, 2 linguri ulei, 250 ml lapte, 3 oua, 1 lingura rom, esenta de vanilie, 25 gr drojdie instant, 1 lingurita rasa sare
Umplutura: 50 gr cacao, 100 gr ciocolata, 2 linguri faina, 4 oua, esenta de vanilie, 3 linguri lapte, 100 gr unt, 100 gr migdale sau nuci, 3 linguri smantana
Mod de preparare:
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si zahar. Se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand incontinuu. Dupa ce s-a racorit se amesteca cu drojdia, se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca.;
Se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, pana se transforma intr-o crema spumoasa.
Cand drojdia cu faina au crescut, se toarna peste restul de faina si se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
Se framanta cel putin jumate de ora, aducand aluatul de pe margini in centru si adaugandu-se treptat uleiul, romul, untul topit cald.
Dupa ce a crescut timp de o roa, aluatul se intinde intr-o foaie rotunda de cca 0,5 cm grosime, de marimea formei rotunde in care se va coace.
Pentru umplutura de ciocolata: se bat ouale cu zaharul, se pune pe foc si se adauga faina, ciocolata topita, cacaoa, vanilia, laptele treptat si se bate pana se ingroasa compozitia. Se ia de pe foc, se raceste si se amesteca cu smantana si untul.
Se toarna peste aluat, se presara migdalele maruntite, se unge cu putin albus si se lasa la copt cam 40 minute.
Pasca cu aluat de pandispan si branza
Ingrediente:
Aluat: 8 oua, 8 linguri zahar, 1/2 praf de copt, 2 esente vanilie, faina
Umplutura: 600 gr branza de vaci, 5 oua, 150-200 gr zahar, 1 esenta rom, coaja de lamaie, 1-2 linguri faina alba
Mod de preparare:
Ouale se bat bine cu zaharul. Branza se amesteca cu ouale batute,esenta de rom,coaja de lamaie,si faina . Acestea se amesteca bine si se lasa deoparte.
Pandispan: albusurile se bat spuma, se adauga treptat si zaharul si se freaca bine de tot. Separat galbenusurile se bat cu praful de copt. Galbenusurile batute se toarna peste albusurile spuma,se pune si faina treptat si esentele de vanilie. Intr-o tava mai mare tapetata cu hartie de copt turnam pandispanul iar peste se pune branza. Se da la cuptorul preincalzit.
Pasca este preparata in ajunul Invierii. Adevarata pasca este aceea care se taie in bucatele mici, se pune in pachetele si se duce la biserica pentru a fi sfintita. Bucatile de pasca sunt duse acasa si pastrate pentru a-i face pe credinciosi partasii binecuvantarii lui Dumnezeu, avand puterea de a alunga bolile si necazurile.
Paște fericit!
