“Colectia Zestrea a plecat din atelierul meu in urma cu un an si jumatate, a calatorit in cinci tari si inca nu s-a intors. Poposeste din muzeu in muzeu, se simte acasa in locuri incarcate de traditie si istorie, in castele, in galerii de arta sau in expozitii si pavilioane ale Romaniei.” Mai multe detalii despre un proiect de succes, 100% romanesc, aflam chiar de la designerul care l-a creat – Liliana Turoiu.
Cum v-a venit ideea realizarii colectiei Zestrea?
Liliana Turoiu: In prezent, asistam la o mobilizare impresionanta pentru a redescoperi valorile si semnificatiile cu care este incarcat costumul popular. Traversam o perioada de criza economica, sociala, dar cea mai importanta este criza identitara. Este motivul pentru care individualitatile sau chiar natiile isi cauta repere in radacinile culturale. Portul traditional romanesc nu este un simplu stil vestimentar reinterpretat azi de designeri, ci un intreg dictionar de semnificatii prin care ne afirmam originea.
In acest context, ideea celei mai recente colectii a prins contur in atelierul meu in urma cu doi ani. “Zestrea” este o colectie ce se indreapta cu reverenta catre trecut, dar si cu multa forta catre viitor, in dorinta mea declarata de a redescoperi si potenta valori autentice romanesti. Am vrut sa descriu in acest proiect “femeia de acum”, cu stilul de viata, silueta dar si cu aspiratiile, dorintele, visele sale. Am dorit sa aduc, in egala masura, un omagiu „femeii creatoare de zestre”, acelei femei “de atunci”, pe care o consider o fiinta extraordinara, o fiinta ce a reusit sa transpuna o intreaga istorie romaneasca intr-un vesmant.
Care au fost sursele de inspiratie ale colectiei “Zestrea” si ce elemente din costumultraditional romanesc au fost folosite in realizarea tinutelor?
L.T.: Dupa o documentare de cativa ani, mi-am ales cateva simboluri a caror forta, dar si expresivitate plastica m-au atras in mod deosebit: “patratul reginei” pe care l-am descoperit intamplator pe o ie foarte veche, crucea, rombul, coloana, geometriile inegalabile de pe fotele din zona Muscel-Arges si compozitiile alb-negru ale iilor din zona Sibiu. Cu aceste semne am recompus in broderii noi, executate manual si industrial cu masini de brodat de ultima generatie, broderii pe care le-am integrat in croiuri moderne, feminine, in acord cu tendintele actuale. In cuprinsul colectiei “Zestrea” materialele moderne contrasteaza puternic cu cele de inspiratie traditionala, dar au in egala masura si valoarea unui „liant” ce mijloceste intre informatia documentara primara si nevoile estetice sau de confort actuale. Este o abordare subiectiva asumata – de inserare a broderiilor de inspiratie traditionala intr-un context contemporan. Este, in acelasi timp, un joc intre plin si gol, un contrast puternic intre transparent si mat.
Ne puteti da cateva detalii legate de tinutele-vedeta ale colectiei “Zestrea”?
L.T.: Piesa-cheie a colectiei este bluza alba de matase sau panza topita cu broderie sau aplicatie de dantela geometrica sau florala. Este piesa cea mai cunoscuta, piesa de pe afisul expozitiilor mele. Este foarte usor de purtat in combinatii casual, dar si pentru a crea tinute elegante. Fiind extrem de versatila, multe femei s-au regasit in acest tip de vesmant.
O alta piesa foarte apreciata este rochia neagra cu intarsii de tull si dantela, alaturi de pelerinele cu gulere brodate sau paltoanele si sacourile cu broderie pe piept si maneci.
Si cat dureaza realizarea unei asemenea piese vestimentare?
T.: Se lucreaza intre trei-patru zile pana la doua-trei saptamani la o piesa.
Unde a fost prezentata colectia “Zestrea”?
T.: Dincolo de stradania mea artistica si de dorinta de a da viata unui proiect inspirat din arta romaneasca, “Zestrea” are propriul sau destin: a plecat din atelierul meu in urma cu un an si jumatate, a calatorit in cinci tari si inca nu s-a intors. Poposeste din muzeu in muzeu, se simte acasa in locuri incarcate de traditie si istorie, in castele, in galerii de arta sau in expozitii si pavilioane ale Romaniei. Este cu siguranta drumul unui proiect de succes, 100% romanesc.
Itinerariul proiectului Zestrea este unul impresionant si, daca as selecta cateva puncte cheie, el ar arata astfel: Roma-Accademia di Romania, Milano – Expo 2015 , Viena, Palatul Hoffburg, Castelul Bran, Paris – Sala Walgram, Muzeul National Peles, Germania, Berlin si Stuttgard, Sinaia la Muzeul Orasului Sinaia si Fagaras – Cetatea Fagarasului. Urmeaza sa expun la Dusseldorf, apoi ma pregatesc pentru Venetia.
Si cum a fost primita aceasta colectie de public, de cei care apreciaza elementele traditionale romanesti?
T.: Se spune in mod frecvent despre hainele mele ca sunt “altfel” sau ca se situeaza intotdeauna la granita dintre moda si arta. Dar cel mai frumos lucru cred ca a fost subtila comparatie a liniei “Zestrea” cu opera lui Brancusi, pe care profesorul Cristian-Robert Velescu a subliniat-o in prefata albumului “Zestrea”: “Chiar daca nu sunt un adept al interpretarii operei marelui sculptor Constantin Brancusi in cheie folclorica, pot afirma totusi ca fragmentele de broderie – cu care Liliana Ţuroiu lucreaza in acest moment – si geometrica etajare a Coloanei vin in intampinarea noastra din orizonturile succesive ale acelorasi departari…”
Maestrul Gheorghe Zamfir, pe care am avut bucuria si onoarea sa il intalnesc intr-o emisiune TV, a spus despre una din piesele colectiei “Zestrea”: “Niciodata nu am vazut ceva atat de simplu si cu un mesaj atat de complex, de echilibrat. Oare mai putem reinventa frumosul? Se pare ca Liliana a reusit!”
