Aceasta reteta se recomanda ca desert in zile de post dar si in Ajunul Craciunului.
“Pelincile Domnului” sau “Scutecele Domnului” reprezinta numele unei prajituri tradiționale de post ce se prepara mai ales in mediul rural, in Ajunul Craciunului. Reteta difera usor de la o regiune la alta a tarii, in mare fiind asemanatoare si avand acelasi sens ritualic: intampinarea pioasa a Pruncului Iisus.
Simbolic, aceasta prajitura, ce se face pentru a fi singura hrana din ziua de Ajun, dar si pentru a fi data de pomana, se numeste chiar scutecele sau pelincile Domnului, avand forma unor scutece subtiri.
Ingrediente: un pahar faina de grau; un sfert de pahar cu apa; sare.
Pentru sirop este nevoie de: ½ pahar miez de nuca pisat; ½ pahar mac; un pahar zahar; trei linguri miere; un pahar apa.
Din faina, apa si sare se framanta un aluat dens, nedospit, care se lasa la odihna pentru 30 minute.
Aluatul se intinde intr-o foaie subtire (ca pentru taietei), se pune intr-o tava si se usuca in cuptor pana este aproape gata. Dupa ce se scoate din cuptor, fierbinte, se taie romburi mici sau se rupe cu mainile bucatele de 2×2 cm. Din zahar, miere si apa se fierbe siropul. Macul se opareste 10-15 minute, se strecoara prin sita si se raceste.
Bucatelele de aluat se stropesc bine cu sirop, se presara cu mac si cu nuci, se lasa sa se imbibe siropul timp de 4-6 ore.
Scutecele Domnului trebuie facute mai devreme de ajun pentru a putea fi sfintite de preot.
