Cercetatorii suedezi au descoperit ca o bautura alcoolica realizata dintr-un amestec de miere fermentata si apa, pe baza unor retete vechi, ar putea constitui un remediu in lupta privind rezistenta la antibiotice.
Impreuna cu responsabili de la o fabrica de bere, cercetatorii suedezi au studiat indelung albinele si mierea produsa de acestea si au lansat propria versiune de bautura mied, denumita “elixirul vânatorului de miere”. “Miedul este o bautura alcoolica facuta numai din miere si apa si era considerata bautura zeilor, iar cei care o consumau sustineau ca devin nemuritori sau ca au o stare de sanatate mai buna. Era consumata de vikingi si de reprezentantii altor culturi si era bauta pentru ca era considerata o bautura foarte benefica”, afirma Tobias Olofsson, de la Universitatea Lund.
Intr-un studiu anterior, publicat in 2014, Tobias si Alejandra Vasquez au descoperit ca o bacterie lactica din stomacul albinelor, amestecata cu miere, poate ajuta la vindecarea unor rani cronice la cai, care s-au dovedit rezistente la tratament. Respectivele bacterii au capacitatea sa elimine toti patogenii umani impotriva carora au fost testate, inclusiv pe cei care s-au dovedit a fi rezistenti. Bacteriile reusesc acest lucru prin producerea a sute de substante antibacteriene care actioneaza asemenea antibioticelor.
Miedul este o bautura traditionala moteasca, preparata inca din vremea romanilor, care numeau aceasta licoare “aqua mursa”. Are la baza mierea. S-a produs si s-a pastrat in Muntii Apuseni, existand dovezi ca, inca din vremea romanilor, albinaritul era una din preocuparile principale in zona. Miedul motesc se prepara din faguri cu miere si apa, care se lasa la macerat timp de patru saptamani.
Se storcea mierea din faguri, iar fagurii ramasi cu ceva miere in ei se puneau intr-un vas de lemn, peste care se punea apa. Dupa patru saptamani, amestecul incepea sa fermenteze, devenind o bautura slab alcoolica si acidulata, careia ii erau atribuite proprietati vindecatoare.
