Traditia arata ca Mos Ajun este fratele geaman al lui Mos Craciun, iar Maica Domnului l-a rugat initial pe el sa ii ofere ajutorul inainte de a naste. Pentru ca s-a considerat prea sarac, mos Ajun a trimis-o pe Fecioara Sfanta la casa fratelui sau – mos Craciun, unde i s-a oferit gazduire intr-un staul.
Iata unele dintre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri de Ajunul Craciunului.
Romanii au inceput relativ recent sa impodobeasca bradul de Craciun. Brazii simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care pomul este impodobit semnifica bogatia si cunoasterea, ca si pomul sacru din Gradina Edenului. In prezent, cei mai multi dintre romani, iubesc acest obicei, copiii asteptand cu nerabdare Ajunul pentru ca stiu ca este noaptea in care Mos Craciun aduce cadouri pentru cei mai cuminti dintre ei.
in Bucovina exista credinta ca nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie lucrurile imprumutate. in Moldova, nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic.
De asemenea, traditia spune ca in Ajunul Craciunului nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci buboaie peste an.
In Ajunul Craciunului, cei ce cresc albine, nu dau nimic din casa, ca albinelor sa le mearga bine, si sa nu paraseasca stupul pe vremea roitului.
Nasterea Domnului este anuntata de colinde. Copiii sunt primii care merg cu colindatul, in dimineata de Ajun. Ei striga pe la ferestre „Buna dimineata la Mos Ajun, ne dati ori nu de dati”. Gazda le ofera uratorilor mere, nuci si covrigi.
In Ajunul Craciunului se leaga pomii cu paie, pentru ca acesti pomi sa lege rod bogat. Tot in Ajun se ung painile pe deasupra cu muruiala de faina de grau, ca ele sa nu crape, iar cu muruiala care a ramas, se ung pomii din gradina, ca ei sa fie in vara incarcati de roade.
O superstitie ne invata ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa.
Se spune ca pentru a avea noroc, in decursul vietii, nu trebuie sa mananci nimic in ajun de Craciun. Mai mult, in ziua de Ajun cand gospodinele ies prima data in curte trebuie sa adune cateva surcele pe care mai apoi sa le imprastie prin casa, aceste surcele se numesc “pui”.
in Ajunul Craciunului nu se bea rachiu, intrucat se spune ca aceasta a fost inventat de diavol, care apoi isi bate joc de cel ce-l bea, zicand ca rachiul are intaietate inainte tuturor bucatelor.
