Virozele sunt boli infectioase provocate de virusi de intensitate medie. Manifestarile pot fi diverse, mai ales ca in fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai raspandite sunt virozele respiratorii. Apar mai ales in sezonul rece, favorizate de frig, umezeala, variatii mari de temperatura de la interior la exterior si sensibilitatea cailor respiratorii superioare.
Virozele se manifesta printr-o stare generala proasta, dureri de cap usoare, rinoree, durere in gat, dureri musculare si articulare, febra. E de ajuns un simplu stranut sau contact apropiat cu o persoana bolnava ca sa iei o viroza.
Peste 90% dintre virozele respiratorii nu raspund la tratamentele cu antibiotic, acestea fiind indicate numai daca virusul provoaca o suprainfectie, cum ar fi o sinuzita acuta sau o tuse productiva.
Tratamente naturale in caz de viroze:
1. Infuzia din flori de tei. Este un bun antiinflamator al cailor respiratorii superioare. De asemenea, are efect emolient si expectorant. Se prepara dintr-o lingura de flori uscate la 150 ml de apa fiarta. Adauga miere si cateva picaturi de lamaie.
2. Ceai din frunze de patlagina si muguri de pin. Este antiseptic si ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.
3. Ceaiul de urzica, radacina de iarba mare si ciubotica-cucului. Calmeaza tusea si te ajuta sa expectorezi mai usor. Bea cate doua- trei cani pe zi, indulcit cu miere de albine.
4. Sucul din ceapa. Se consuma zilnic doua-trei linguri de suc obtinut din ceapa coapta la cuptor. Are efect calmant si expectorant.
5. Pasta din radacina de hrean. Se prepara din radacina de hrean rasa, amestecata cu miere, in cantitati egale. Are efect de tonifiere generala a organismului si protejare impotriva virozelor.
