Sarbatoare mare pentru intreaga crestinatate, Botezul Domnului (Boboteaza), aduce dupa sine un arsenal de obiceiuri si bucate traditionale care sa bucure trupeste si sufleteste pe cei omeniti.
Amintind de ingheturile Bobotezei, cand temperaturile reci culmineaza in perioada de iarna, se prepara mai intai piftiile.
Nu lipsesc sarmalele si carnea fripta cu carnati. Dulciurile obisnuite sunt lipiile, preparate cu aluat de cozonac si unse cu ou si smantana. Lipiile altfel obtinute se servesc traditional la mesele de botez ale crestinilor, amintind de turtele facute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Preacesta in timpul Fugii in Egipt. Alaturi de ele se pot manca prajituri si cozonaci.
Cum faci lipie de casa
Ai nevoie de
– ceasca apa calduta
– 2 lingurite drojdie uscata
– 3 cesti faina
– 2 lingurite sare
– 2 linguri ulei de masline
Cum se prepara:
Amesteca apa şi drojdia şi lasa-le sa stea cateva minute. Adauga 2 ½ ceşti de faina, sare şi puţin ulei de masline. Amesteca pana obţii un aluat sfaramicios. Framanta aluatul pe o suprafaţa pudrata cu faina, pana devine elastic. Lasa aluatul la crescut, circa 2 ore, pana se dubleaza in volum.
Rupe circa 8 bucaţi din aluat şi turteşte-le cu un facaleţ sau cu mana.
Coace lipiile in cuptor la foc maxim (220 grade C) circa 3 minute, pana se umfla ca o gogoaşa.
