Intr-una din cartile sale, “Gastronomice”, aparuta postum in 1974, Pastorel Teodoreanu a reusit sa surprinda gastronomia traditionala.
Iata una dintre retetele sale de pilaf, prezentata intr-o maniera originala: “Dintre nenumaratele feluri in care se trateaza si cel mai des se maltrateaza orezul, l-am ales pe acesta, ca fiind cel mai usor de executat. E ideal pentru gospodinele cochete sau grabite, cand nu si cochete si grabite. O stationare prea indelungata in bucatarie le poate imbiba, doamne fereste, rochia noua cu iz de bucate.
Iata deci pentru patru persoane.
Un pahar mare de orez, ales bine. Doua pahare-jumatate supa de carne (daca nu aveti, apa).
Doua linguri de unt sau un sfert de pahar de untdelemn (daca doriti sa serviti pilaful rece). Sare.
Preparatia:
Incingeti untul (sau untdelemnul) intr-o cratita. Cand s-a incins bine, turnati orezul, de preferinta nespalat (daca e frumos). Il rumeniti usor, mestecand mereu, altfel se lipeste. Turnati cele doua pahare si jumatate cu supa sau apa (n-ati uitat sarea, nu-i asa?) si lasati sa fiarba acoperit si la foc blajin, pana ce lichidul, prin evaporare, dispare de la suprafata, fara ca orezul sa fie inca fiert. In momentul acesta luati cratita, asa cum se gaseste, cu capacul pe ea si acoperiti-o cu o plapuma sau c-o patura groasa, ingramadind apoi deasupra, saluri, perne, pulovere, in fine, tot ce poate acoperi bine(si un covor turcesc sau persan, daca doriti).
Parasiti orezul si asteptati pilaful ca se face singur. Il puteti lasa asa cat binevoiti. Dar daca doriti sa-l mancati cald, dupa un ceas, un ceas si jumatate, cel mult, despuieti cratita si ridicati capacul. Veti constata ca orezul se umfla (infloreste, cum spun practic bucatarii) in propriii lui aburi si propria-i caldura. As fi fost un impostor lasand sa se creada ca aceasta preparatie e inventia mea. O stiu de la o gospodina cocheta, dar nu grabita. Pe cand ma delectam cu un pilaf gatit de ea in acest fel, a avut bunavointa sa-mi comunice retete. Frumos ar fi fost sa n-o transmit la randu-mi cetitoarelor mele? Cercati!”.
