In perioada interbelica, la marginea Bucurestiului, in cartierul Berceni, se afla o statiune de schi.
La inceputul secolului XX, groapa de gunoi Valea Plangerii, unde se adaposteau nevoiasii mahalalelor, a fost transformata intr-o statiune de schi pentru locuitorii Capitalei care nu isi permiteau o vacanta la munte, noteaza bercenidepoveste.ro.
Autoritatile locale au decis in 1933 sa realizeze in Valea Plangerii trei partii de schi, una pentru incepatori, una pentru avansati si una pentru saniute. Dupa amplasarea iluminatului nocturn si asezarea zapezii, Bucurestiul a devenit un obiectiv turistic asemanator cu cele din Valea Prahovei
„In locul Parcului Tineretului, care a fost inaugurat in 1974, exista, la inceputul secolului XX, groapa de gunoi Valea Plangerii, o mlastina acoperita cu felurite mizerii, prin care misunau nevoiasii mahalalelor.
Autoritatile au decis, in 1933, sa faca ceva nemaivazut in capitala tarii, asa ca au netezit mormanele de gunoaie din Valea Plangerii si au amenajat trei partii, una pentru incepatori, una pentru grupa de perfectionare, si una pentru saniuta. Apoi s-au ocupat de iluminatul nocturn al pistelor de schi si au lasat zapada sa desavarseasca opera.
Amatorii mai comozi de sporturi de iarna, sau cei fara posibilitatea de a parasi orasul pentru cateva ore de distractie in zapada, au profitat din plin de statiunea de schi de langa cimitirul Bellu: de costat ii costa doar calatoria cu tramvaiul, iar seara se puteau intoarce repejor la casele lor. Asociatiile sportive organizau concursuri, cei mai buni schiori primeau cupe, pistele erau luminate feeric de reflectoare, iar la cabana toata lumea isi putea trage sufletul, la o cescuta cu tuica aburinda.
Ilustratiunea romana din 19 ianuarie 1938 relata experienta unui reporter trimis sa „investigheze” fenomenul turistic de la Cocioc. Acesta a surprins nu doar atmosfera tipica unei adevarate statiuni montane, ci si farmecul locurilor care urmau sa devina peste cateva zeci de ani cartierul Berceni:
„Aici se afla, stranse laolalta de mana nastrusnica a destinului, cimitire, sanatorii, carciumi vestite, saloane de dans, gropi de gunoi, terenuri elegante pentru sport si cladiri moderne. E aproape chintesenta unui oras, cu toate durerile si bucuriile sale!
Aici vin, in fiecare dupa amiaza, pasionatii sportului de iarna, care nu se pot deplasa la munte.
Ce importanta are ca, dincolo de imensa vale cu gunoaie si stuf, peste care zapada a pus un strat purificator de alb imaculat, se vad acoperisurile caselor, turlele bisericilor, acea aglomeratie de cladiri care formeaza orasul!
Pista e bine batatorita, schiurile aluneca vertiginos la vale si pentru clipa aceea de viteza, dispare si valea trista si casele departate”, s-a scris pe site-ul bercenidepoveste.ro.
