Chiar daca femeia moderna este mai sofisticata si nu mai gateste traditional romaneste, tot isi aminteste cu bucurie de mancarea buna a bunicii. Ei bine, multe din bunicile noastre si mamele noastre au in casa cartea Sandei Marin.
Cecilia Maria Simionescu s-a nascut la Iasi, in anul 1900, adica in ceea ce istoricii numesc La Belle Epoque, sau epoca de inflorirea a culturii, a activitatilor de loisir, cand romanii descopereau bucuria vietii. Se spune ca familia sa facea parte din elita Capitalei Moldovei, asa ca Cecilia Maria a avut parte de o educatie aleasa. si se mai spune ca dupa ce s-a casatorit si-a transformat casa intr-un loc al discutiilor intelectuale insotite de mancaruri delicioase pregatite de ea. Pe la inceputul anilor ’30, Cecilia Maria Simionescu, devenita Zapan, a decis sa scrie celebra sa „Cartea de bucate”. Cartea a aparut sub pseudonimul Sanda Marin, in 1936, la Editura Cartea Romaneasca si contine 10.000 de retete culinare cunoscute in bucataria romaneasca, autohtone sau inspirate din alte traditii gastronomice.
Ciorba de burta. Reteta Sandei Marin
Ingrediente:
2 l apa
1 kg burta
1 picior de vitel ori vaca
zarzavat de supa
2 foi de dafin
10 boabe de piper
2 linguri otet
2 galbenusuri
sare
Mod de preparare:
Se spala in mai multe ape si se curata cu sare pana raman albe 1 kg burta si un picior de vitel sau de vaca. Se pun la fiert in apa cu sare, 1 morcov, 1 patrunjel si 1 ceapa intreaga, foi de dafin, boabe de piper.
Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit. Se scoate burta si, dupa ce s-a racorit, se taie in forma de taitei mai grosi, de asemenea si carnea de pe picior. Se pun intr-o oala, se strecoara zeama in care au fiert si se lasa sa mai dea in cateva clocote. Se bat galbenusurile cu 2 linguri de otet de vin sau o jumatate de lamaie si se amesteca incet cu zeama din oala. Se potriveste de sare si de otet si se serveste fara sa se mai puna pe foc.
