In conditiile in care Bucurestiul a fost desemnat cel mai poluat oras din Romania, este indicat sa evadam in locuri cu aer curat de fiecare data cand avem ocazia.
Iata, mai jos, si locurile din tara noastra atat de frumoasa unde calitatea aerului este incomparabila cu cea din capitala.
De pilda, Muntele Baisorii, la 1400 de metri altitudine, care e unul dintre locurile unde se respira cel mai ozonificat aer din tara noastra. Insa e o zona despre care putini vorbesc. Statiunea nu e dezvoltata si nu este exploatata la adevaratul potential. Statiunea Muntele Baisorii se afla la 60 de kilometri de Cluj Napoca. Turistii o descopera cu incantare, dar cei care raspund de ea nu fac nimic pentru a o pune in valoare. Partia de schi, administrata de primarie, nu ofera facilitati. Instalatiile sunt invechite, iar iubitorii sporturilor de iarna se pot bucura de partie doar daca ninge.
La mai putin de 150 de kilometri de Timisoara se afla Poiana Marului, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat. Zona este situata la 700 de metri altitudine, strajuita de Muntii Tarcu si Muntele Mic. Aici, calitatea aerului este asigurata de patru componente esentiale: ozonul, ionizarea negativa, aerosolii naturali si puritatea. In plus, cercetatorii francezi sustin ca aerul din Poiana Marului este mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara, adica ionizarea este de 10 ori mai mare, ea fiind benefica pentru sanatate si prevenind anumite boli.
Astfel, ionizarea negativa contribuie la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace si tulburarile endocrine de tot felul sau pe cele de metabolism. Ionii negativi exercita actiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea si, de asemenea, prin stimularea producerii de serotonina, regleaza somnul si buna dispozitie.
Foto: tarcu.ro
Breaza, orasul din judetul Prahova, este statiune balneo-climaterica din anul 1928. Calitatea aerului localitatii se datoreaza ozonului si ionilor negativi, cu efect terapeutic.
In oras si in imprejurimi exista un bioclimat puternic stimulent, caracterizat prin valori joase ale presiunii atmosferice, aerul fiind si deosebit de bogat in radiatii ultraviolete, datorat indeosebi puritatii sale.
Situata la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibita este poarta de intrare in Muntii Calimani. Din 1923, Colibita a functionat ca statiune balneo-climaterica pâna in 1975, insa apoi constructiile s-au degradat. in 1980, intreaga asezare, inclusiv statiunea, au disparut cu totul, aici fiind amenajat un lac de acumulare, iar satul a fost stramutat.
Povestile celor care s-au vindecat de tuberculoza datorita proprietatilor curative ale aerului din zona au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, care a vrut sa vada daca aerul de la Colibita este intr-adevar special.
“in urma studiului de aer a rezultat ca valoarea concentratiei maxime de ozon masurata in Colibita este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie in România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentratie asemanatoare de ozon in aer si un aer la fel de pur se mai gaseste in Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, afirma presedintele Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan.
Salina Slanic se afla la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti. inca din 1853, statiunea a devenit cunoscuta, mai ales ca a fost declarata de interes national. Aici exista un volum imens de sare excavata: de 2,9 milioane de metri cubi, fapt care a dus la formarea a 14 incaperi trapezoidale, in total 80.000 de metri patrati. inauntru, temperatura nu depaseste 13 grade Celsius, iar umiditatea este de aproximativ 60%, ceea ce inseamna ca aerosolii salini au efecte benefice asupra organismului.
