O excursie la Busteni, oras aflat la 130 de kilometri de Bucuresti, reprezinta o experienta de neuitat, fiind o destinatie foarte populara in randul romanilor. Iarna, aici se pot practica sporturile specifice acestei perioade, in timp ce vara se pot face excursii pe munte.
Mandria acestui oras este Castelul Catantacuzino. Ridicat de Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis si „Nababul“ datorita averii fabuloase, castelul cu o panorama care iti taie rasuflarea merita din plin o vizita.
Castelul Cantacuzino din Busteni a fost construit in 1911, la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al Romaniei. Edificiul este construit in stil neoromanesc, in piatra si caramida dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez si are o o suprafata de 3148 mp. Este inconjurat de un parc ale carui alei te poarta spre o grota, pe care o poti strabate pe sub perdeaua de apa, cascade si fantani arteziene in care lenesc pastravi.
Legenda spune ca printul Cantacuzino ar fi fost in stare sa imbrace acoperisul castelului din Busteni in bani de aur, sa i se duca faima in strainatate. Nababul, cum i se spunea in epoca, era mostenitorul unei averi colosale, adunata de-a lungul veacurilor de familia sa.
Era un mare iubitor de arta si avea ambitia sa lase posteritatii edificii si monumente care sa-i poarte numele. Palatele din Paris si Viena l-au inspirat sa construiasca in tara edificii demne de blazonul familiei sale, in spiritul traditiei, dar si al modernitatii. In 1900, a terminat palatul de pe Calea Victoriei, care adaposteste acum Muzeul „George Enescu”, iar in 1911 a inaltat Castelul Zamora de la Busteni, menit sa umbreasca faima Pelesului. La putin timp, a inceput si constructia celui de-al treilea palat, pe domeniul familiei de la Floresti. Cantacuzino ii spunea „Micul Trianon”, iar arhitectura trebuia sa respecte liniile celebrului palat de la Versailles.
Din pacate, Grigore Cantacuzino s-a stins din viata la numai doi ani dupa ce a pasit prima data pe holurile fastuoase ale castelului din Busteni. Chiar daca palatul a supravietuit razboiului, si-a pierdut toata frumusetea si gloria in perioada comunismului. Mobilierul fastuos, oglinzile din argint aduse din Venetia si statuile comandate in Franta au disparut fara urma. Picturile de o certa valoare artistica, care impodobeau peretii, au fost acoperite grosolan cu un strat de vopsea verde, iar cladirea, transformata in sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza.
Domeniul Castelului Catacuzino de la Busteni este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Valea Prahovei. Putini vizitatori care ajung aici stiu, insa, de existenta lui, poate si din cauza faptului ca intrarea in circuitul turistic este relativ recenta.
De altfel, inca de cand a fost redeschis pentru vizitare, castelul gazduieste si importante evenimente culturale, cu invitati din intreaga lume, shooting-uri foto, lansari de colectii, conferinte, nunti si alte receptii fastuoase, atat in interior cat si pe superbele terase exterioare.
Alte locuri de vizitat in Busteni:
Manastirea Caraiman, loc de pelerinaj care ofera un peisaj minunat si multa liniste
Cascada Urlatoare, situata la capatul unui traseu de aproximativ 30-40 min nu foarte dificil
Platoul Bucegi, unde se ajunge cu telecabina din Busteni, care are cel mai lung traseu din tara
Foto: arhiva personala, cantacuzinocastel.com
