Iata o reteta delicioasa, creata de Edner, bucatarul Casei Regale a Romaniei, pentru a celebra ridicarea castelului Cuibul liniștit al Reginei Maria, la Balcic, pe Coasta de Argint.
Pe vremea cand Regina Maria isi construia Cuibul linistit de la Balcic, reteta franceza a ajuns si la urechile lui Edner, bucatarul neamt de la Palat. Pentru a-i face o placere suveranei, acesta creeaza, la randul sau, un fel de mancare dedicat Coastei de Argint. De aceasta data, “coastei” romanesti (la acea vreme), si nu celei franceze. Inspirat de reteta bucatarului din Arcachon, el pregateste “inabusita Coasta de Argint”, varianta romaneasca.
Spre deosebire de reteta francezului, cea a lui Edner s-a pastrat pana in timpurile noastre. Si asta datorita jurnalistului Constantin Bacalbasa, care o listeaza printre felurile sale de mancare preferate si da toate detaliile prepararii in cartea sa, “Dictatura gastronomica. 1.501 feluri de mancare”, publicata in 1935.
“Iata o pregatire culinara, in adevar delicioasa. O recomandam cu tot dinadinsul pentru gustul ei fin, desi pregatirea costa cam scump. Proportiile sunt pentru un kilogram de carne. Iei o carne buna de vaca, costita frageda sau o spata buna. O tai in bucatele. Iei 250 g de costita afumata, o tai bucatele si le rumenesti in cateva linguri de untdelemn bun de salata. Scoti costita si o tii la cald pentru mai tarziu. in locul costitei pune in cratita bucatele de carne, pe care le rumenesti dupa ce le-ai sarat si le-ai piperat. Adaugi si doua cepe taiate felii.
Presari si doua linguri de faina si amesteci mereu, ca sa nu se prinda carnea de fund. Dupa aceea, pui doi catei de usturoi striviti, un buchet compus din patrunjel, foaie de dafin, cimbru si doi cuisori. Torni deasupra un litru si jumatate de vin alb, un pahar de apa. Lasi sa fiarba o ora si jumatate pana la doua ore; dupa ce ai acoperit cratita, fiertul sa fie iute. Dupa trecerea acestui timp, treci bucatile de carne in alta cratita, arunci buchetul, torni deasupra sosul prin sita si adaugi: costitele rezervate, vreo 7-8 patlagele rosii taiate bucati, fara pielita si seminte, precum si 24 masline negre fara samburi. Acoperi si lasi sa fiarba trei sferturi de ora sau chiar o ora, la foc domol, de asta data. Cand dai la masa, presari patrunjel tocat.”
