Daca te-ai intrebat ce deosebire exista intre ouale albe si cele maronii din punct de vedere nutritional si de ce sunt ele de culori diferite, un expert de la Universitatea Cornell, din SUA, are raspunsul.
Sunt voci care sustin ca ouale cu coaja maronie sunt mai sanatoase, pentru ca ar proveni de la gaini hranite cu mancare naturala. Altii spun insa ca ouale albe sunt mai bune pentru anumite preparate culinare. Tro Bui, un specialist de la Universitatea Cornell din SUA, a aratat ca in ceea ce priveste gustul toate ouale de gaina sunt la fel si ca nuanta galbenusului nu e influentata de culoarea cojii oului.
Totusi, el a subliat ca exista o diferenta si anume ca ouale maronii contin mai multi acizi grasi Omega-3, doar ca aceasta este foarte mica. Tro Bui precizeaza ca ouale albe sunt facute de gaini cu penaj alb, care au si formatiunile de piele din spatele urechilor tot albe. Ouale maronii sunt facute de gaini cu penaj colorat, brune sau roscate, care au zona din spatele urechilor de culoare rosie. Mai exista si oua a caror coaja are o nuanta albastruie, care sunt facute de gainile din rasa Ameraucana. Totodata, a spus Bui, calitatea cojii oualor nu se modifica in functie de rasa gainilor si ca, de regula, pasarile mai tinere fac oua cu coaja mai groasa si mai trainica. El a adaugat ca gainile care depun oua maronii sunt de obicei mai mari si intretinerea lor costa mai mult, in timp ce exemplarele care fac oua albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului.
