Daca tot ne dorim o alimentatie sanatoasa si bio, trebuie sa avem si sucuri naturale, preparate in casa. In aceasta perioada, in mai si iunie, se pot culege florile de soc din care se poate prepara o excelenta bautura racoritoare.
Mod de preparare:
– Florile de soc (12 bucati) spalate, se aseaza intr-un borcan de sticla de 10 litri . Se acopera cu zahar (1 kg) si zeama de la o lamaie cu coaja netratata. Dupa ce storci lamaia, pune si coaja in borcan.
– A doua zi, umple borcanul cu apa si adauga 1 plic sare de lamaie si amesteca tot timpul, pentru a se dizolva zaharul.
– Se acopera si se lasa la soare 4-5 zile, timp in care amesteci o data pe zi continutul. Nu uita ca, dupa 2 zile, trebuie scoasa coaja lamaiei pentru a nu prinde sucul un gust amar.
– Dupa zilele de fermentatie, se strecoara si se imbuteliaza in sticle.
Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc care se pastreaza in pungi de hartie tinute la loc racoros. Trebuie tinut cont ca se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun in plus inca 2-3 flori uscate la reteta de socata.
Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).
